Ada's FotoPage: Welcome to My Life

By: Rabiatul Adawiyyah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]
Monday, 28-Apr-2008 12:12 Email | Share | | Bookmark
.:: Ziarah Menziarah ke Bosra ::.



17th APRIL 2008 - 9.30 pagi waktu Syria
Ni makam 1st yg kiterg lawat..
Makam Imam Nawawi..
Alkisahnya..Atas makam ni ade sebatang pokok..
Diceritakan pokok ni sblm ni tumbuh,daunnya pnuh dgn kalimah Allah....
Tapi, skrg pokok tu dah mati sbb terpakse dimatikan..
Ramai sgt wat bnda2 khurafat...
Kat batang pokok tu ade kalimah2 Allah...
Berkatnye seorang perawi hadith terkenal...

*picture diary ni khas buat Amal... Sbb die wat heritage study kat Kedah.. X lupe jgk untuk kawan2 yg lain...


Lbih kurg dlm kul 10.15 pg pulak.. kiterg g prigi n makam nabi ayub a.s..
Makam nabi ayub ni terletak kat depan nun saujana memandang ladang gandum..
Subhanallah.. Cantik.. Perigi pulak x jauh dr situ.. tp still kiterg g naik bas ramy2..




Pas abis mkn nasi (mz n geng student syria yg msk, best!)..
smbg la jalan kat kwsn tu..
Ha, ramy gak lunch ari tu mkn kat tepi kbur.. hihi..
Antare tmpat yg g pas lunch tu, church lame..
Church ni dr zaman Rasulullah lg..
Time Nabi dtg Sham, seorg paderi bg tahu yg Muhammad akn m'jd rasul..
Hmm.. cmne tah agknye suasana time tu..
Church tu gmbr paling ats next pic ni..
Yg tiang2 roman byk2 tu bndr tinggalan org2 Rom dulu2..





Ptg tu g tgk sendiri amphitheatre yg ade kat Bosra...
Rasenye ni amphitheatre yg paling besar kat Syria..
Huhu. Trun dr atas ke bawah, mmgla gayat..
Tangge die tirus curam gitu..
Tp ade gak budak2 yg x takut.. Siap main lari2 lg waktu turun ke bwh..
Ni destinasi last untuk hari tu..
Balik Hotel Amal..Sume pakat2 penat..
Sekian...



Monday, 28-Apr-2008 10:16 Email | Share | | Bookmark
.:: Heritage Studies ::.






Quote:
at last....


Some pictures of the building that we measured in Syria...
It is actually Cravanserai (Khan), Khan Asaad Basha..

Quote:
A caravanserai was a roadside inn where travelers could rest and recover from the day's journey.


This building located at the middle of Old Damascus, surrounded by Souq (market).
Today, the building is not longer roadside inn but it was one of the tourist attraction in Damascus..
Caravaserai kat Damascus banyak sbnrnye.. Tp Khan Asaad Basha ni antara yg dijaga.. Yg lain kbanyakannye dah jd lot2 kedai..
From entrance, there was water fountain at the middle of the Khan..
Khan ni ade banyak bilik.. Bilik ni dulu untuk pedagang2 yg dtg ke Syria..
Nak cite detail architectural style kna tanye budak2 research team group kiterg la..
Sbb aku pn x bape ingat..hihi..
Tujuan kiterg ke Syria adalah untuk measure balik bangunan ni.. Salah satu subjek yg wajib amik sblm grad.. hehe..
Mm.. ape lagi.. penjaga Khan kiterg ni namenye pakcik Ibrahim.. agak baik gakla..
Tp x reti ckp english..
Waktu bekerja kiterg dr kul 9 smp kul 3..
Banyak aktiviti kiterg wat kat Khan ni.. Aktiviti bergambarla paling banyak..






*poyo jeah sume pon..


Friday, 20-Apr-2007 06:44 Email | Share | | Bookmark
.:: Lmenye tak update.. ::.



wahh.. lamenye x update fotopage ni..
byk keja.. xde keja pun.. buat2 byk keja.. keh3
gmbr2 g langkawi ari tu pun x edit lagi..
ikiutkan, kejap je.. tapi.. hehehe.. m'cari semangat..
ni br gmbr p'mulaan.. nnt update lg..
tunggu....


Sunday, 3-Dec-2006 16:20 Email | Share | | Bookmark
.:: Hmm.. ::.




*Kucing Jabar tgh termenung...


Sunday, 3-Dec-2006 15:56 Email | Share | | Bookmark
.:: Ibu oh Ibu ::.




Inilah ibu yang bertuah... (Muka pnuh ngn sawang sebab br pas kuar dr stor cr tmpt brnk kot)



Ni kucing Jabar, jiran kat umah aku....pinjam kucing die wat amik gambo...



Sejak kebelakangan ni.... Merah tak sihat je...
Semenjak ibu die kna buang, die jd tak lalu makan...
Muka pucat je, telinga sejuk..
Bagi makan ape2 pun tak nak....
Kiterg adik beradik sume risau...
Nape la merah jadi cenggini...
Tapi, semalam pg...
Waktu umi aku bukak pintu umah....
Tetibe ibu merah dah tercegat depan pintu mengiau2...
Lapar kot...mintak makanan...
Terkejutla sume orang.....
Dah buang kok datang balik...
Tempat tu bukannye dekat...
Jauhla jugak...
Sebenarnye, umi aku bukan nak buang die...
Cuma nak suruh die beranak tempat lain...
Setahun ade kot 2x beranak...
Asyik bunting je....
Sume tertanye2...
Bagaimanalah agaknya perjalanan ibu selama 2 hari mencari jalan pulang...
Dengan perut boyot, nak tinggal beranak je....
Pas kejadian Ibu balik semula,
Abah aku dah tak bagi buang Ibu lagi...
Kucing bertuah katenya...
Pagi tu Merah jadi happy... Asyik main...Lompat sana lompat sini...
Tetibe jadi makan banyak....
Siap marah lg org usik die makan whiskas aku beli....
Maybe selama ni tak lalu makan sebab rindu kat ibu die....
Tapi, hari ni...
Sebelum aku balik UIA....
Merah jd murung balik...
Hidung pucat... Telinga sejuk...
Nape tah.... Demam kot....
Camne tah die kat umah....
Harap Merah cepat sembuh...


[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net